Artykuły dotyczące produktów biznesowych

W jaki sposób usunąc stary plik licencyjny, i zaktualizować licencję za pomocą nowego w ESET Remote Administrator?

Problem

I. Usuń stary plik licencyjny (.lic) (Ten krok jest wymagany tylko jeśli twój stary plik licencyjny jeszcze nie wygasł, oraz zawiera w sobie licencję na więcej stanowisk, niż nowy plik licencyjny).
II. Aktualizacja pliku licencyjnego w programie ESET Remote Administrator

Rozwiązanie

NOTKA:

Ten krok jest wymagany tylko jeśli twój stary plik licencyjny jeszcze nie wygasł, oraz zawiera w sobie licencję na więcej stanowisk, niż nowy plik licencyjny

1. Kliknij w menu Start, a następnie kliknij w przycisk Uruchom. W oknie uruchamiania w sekcji Otwórz wpisz services.msc a następnie kliknij OK.

2. W oknie usług znajdź i zaznacz usługę ESET Remote Administrator Server, i kliknij przycisk Zatrzymaj

3. Przejdź do odpowiedniej lokalizacji (zależnie od systemu operacyjnego) i usuń plik licencyjny:

Server 2000/2003: C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\ESET\ESET Remote Administrator\Server\license
Server 2008/2011: C:\Program data\ ESET\ESET Remote Administrator\Server\license

4. Następnie wróć do okna usług, i uruchom ponownie usługę ESET Remote Administrator Server, poprzez kliknięcie na przycisk Uruchom

5. Aby zaktualizować plik licencyjny należy przejść do następnego punktu

II. Aktualizacja pliku licencyjnego w programie ESET Remote Administrator

1. Otwórz program ESET Remote Administrator Console poprzez kliknięcie w Start > Wszystkie programy > ESET > ESET Remote Administrator Console
2. Po zalogowaniu się do serwera zdalnej administracji należy w menu głównym kliknąć kolejno w Narzędzia -> Menadzer Licencji... lub wcisnąć kombinację klawiszy CTRL+L

3. Okno Menadżer licencji powinno się pojawić. W nowym oknie proszę kliknąć na przycisk Przeglądaj... a następnie należy wskazać nowy plik licencyjny (plik .lic lub .zip).
4. Menadżer licencji wyświetli wszystkie informacje na temat nowej licencji. Aby zakończyć wgrywanie nowej licencji należy kliknąć przycisk Przekaż na serwer.

5. Program wyświetli następujący komunikat w przypadku gdy licencja zostanie wgrana pomyślnie na serwer.

NOTKA:

Jeśli wcześniej plik licencyjny został kompletnie usunięty, komunikat nie pojawi się