[KB3758] Valse viruswaarschuwingen op Android mobiele apparaten

Probleem

• Waarschuwingen of pop-ups op Android apparaten die beweren dat uw apparaat is geïnfecteerd en een schoonmaak vereisen.

Details

Tijdens het gebruik van verschillende webbrowsers op uw Android toestel, is het mogelijk om per ongeluk te navigeren naar een webpagina die u een vals virusbericht presenteert. Deze pop-ups beweren dat uw apparaat is geïnfecteerd en een schoonmaken vereist is. Aangezien er geen manier is voor deze webpagina’s is om uw apparaat te scannen op deze status, worden ze beschouwd als reclame, of scareware. Om deze pop-ups te blokkeren, sluit u de webpagina die de waarschuwing geeft.

Oplossing

Als het niet lukt om de pagina te sluiten, of de pop-up blijven komen, moet u de cache van de browser opschonen. Om dit te doen, volgt u de volgende stappen:

I. Wis de cache van uw webbrowser

1. Open de instellingen van uw Android apparaat.

Figuur 1-1
    Klik op de afbeelding om deze te vergroten

2. Ga naar Applicaties en dan naar Applicatiebeheer (Dit kan per apparaat verschillen).

Figuur 1-2
    Klik op de afbeelding om deze te vergroten

3. Selecteer het tab Alle apps.
  4. Zoek nu de webbrowser op in de lijst en klik daarna op Opslag.

Figuur 1-3
    Klik op de afbeelding om deze te vergroten

5. Klik nu op cache legen.

Figuur 1-4
    Klik op de afbeelding om deze te vergroten

6. Volg deze stappen voor alle browsers die op het apparaat geinstalleerd staan.

II. Scan uw apparaat met ESET Mobile Security

1. Open ESET Mobile Security voor Android. Hoe open ik mijn ESET product?
  1. Klik op Antivirus.

Figuur 2-1
    Klik op de afbeelding om deze te vergroten

1. Klik nu op Apparaat scannen.

Figuur 2-2
    Klik op de afbeelding om deze te vergroten

2. Als de scan klaar is, krijgt u een overzicht van de scantijd, het aantal gescande bestanden en hoeveel er geïnfecteerd zijn. Klik op Sluiten.

Figuur 2-3