[KB130] Wat kan ik doen om de kans op een malware aanval te minimaliseren?

Oplossing

Alhoewel het helaas niet mogelijk is voor een antivirus programma om de kans op een aanval helemaal te elimineren, is het zeker mogelijk om de kans bijna te elimineren. Dit door de tips hieronder te volgen in combinatie met altijd de up-to-date versie op uw apparaat hebben staan van de ESET-software.

In het geval dat u geinfecteerd bent door verdachte software (malware) en uw ESET product niet in staat is de geinfecteerde bestanden te verwijderen, neem dan contact op met de ESET support.

Beveilig u zelf met uw ESET product

Veilig surfen op intenet

Houd uw computer beveiligd

Beveilig jezelf met uw ESET product

• Blijf altijd up-to-date — De specialisten bij ESET analyseren constant nieuwe samples van virussen om deze te kunnen detecteren. Standaard zal uw ESET-programma enkele keren per dag de nieuwste virus definities ophalen. Deze updates maken het snel detecteren van nieuwe virussen een werkelijkheid en houden uw computer op deze manier zo veilig mogelijk.

• Houdt real-time beveiliging aan — Standaard zal de real-time beveiliging in de ESET-software aan staan. Bestanden worden gescand elke keer na er een update is geweest van de virus definities. Indien u de real-time beveiliging heeft uitgeschakeld zal het ESET-icoontje rechts onderin rood kleuren, hiermee wordt aangegeven dat er een belangrijk bericht is en u de real-time beveiliging zo snel mogelijk dient in te schakelen. Om dit te doen kunt u dan op de melding klikken die aangegeven word met “Real-time beveiliging inschakelen”.
  • Weet wat de status van ESET is — Het ESET-icoontje rechts onderin geeft aan of er iets aan de hand is. Zolang deze het reguliere ESET-icoontje aantoont en er geen oranje of rode melding te zien is is alles in orde. Bekijk onze handleiding over het de status van het beveiligingsicon.
  • Voer reguliere scans uit — In toevoeging tot de real-time beveiliging is een scan een cruciale module in de ESET-software. Vooral als u vermoed dat uw computer besmet is. Scan uw apparaat om ook bestanden te scannen die al aanwezig waren voor de ESET-installatie, nog niet gedetecteerd weren met een verouderde update van de virusdefinities en infecties die mogelijk uw apparaat zijn binnen gedrongen toen uw real-time beveiliging stond uitgeschakeld.

Veilig surfen op internet

• Beperk de toegang tot verdachte websites — Beperking van de toegang tot verdachte websites is vooral handig als er meerdere gebruikers toegang tot internet hebben op uw computer. Antispyware in ESET producten kunt u bepaalde websites of gehele domeinen blokkeren. ESET adviseert het blokkeren van de volgende domeinen: .co.cc, .cz.cc.
  • Houd uw wachtwoorden veilig — Geef uw wachtwoorden aan niemand uit en schrijf ze niet op waar iemand snel bij zou kunnen komen.
  • Als u er niet naar zocht, download het niet. — Voorkom het downloaden van documenten of programma’s waarvoor u niet het internet op ging om deze te downloaden. Malware schrijvers gebruiken vaak berichten om u te overtuigen iets te downloaden. (Zie hiervoor Email, Spamming, Hoaxes and Phishing).
  • Gebruik een pop-up blocker — Alhoewel niet alle pop-up vensters schadelijk zijn, kunnen ze wel deel uitmaken voor phishing scams of een poort voor virus downloads. Klikken op het pop-up venster of het proberen om deze te sluiten kan de bedreiging installeren op uw apparaat. U kunt pop-ups sluiten door ALT + F4 te drukken op uw toetsenbord. Leer meer over pop-up blockers en hoe u deze kunt instellen op uw browser:

Microsoft Internet Explorer

Mozilla Firefox

• Wees voorzichtig met bijlagen en downloads — Open geen email bijlages van onbekende mensen, of van bekende mensen die u niet verwacht. Scan alle bestanden met een virusscanner voordat u ze download.
  • Leer kinderen veilig het internet op te gaan — Indien u kinderen heeft discuseer het veilig browsen met hen.

Houd uw computer beveiligd

• Maak back-ups van uw belangrijke data — Malware infecties kunnen leiden tot het verliezen van al uw data. Hierom is het belangrijk regelmatig een back-up te maken van uw belangrijke data en deze op een extern apparaat te zetten. Denk hier aan bv. Een USB-stick of een cd-rom. Op deze manier kunt u uw bestanden terug halen zelfs na een zware infectie.
  • Verander geen basis instellingen tenzij u een geavanceerde gebruiker bent — Weet de consequenties van het veranderen van uw instellingen voor u dit checkt. Het wijzigen van instellingen kan uw computer in risico brengen.

• Download beveiliging updates — Software bedrijven kijken aandachtig voor nieuwe veiligheidslekken in de software en brengen vaak updates uit om deze potentiele bedreigingen te elimineren. Hierom is het belangrijk deze altijd te downloaden zodra ze zijn uitgebracht. Indien u een Windows-gebruiker bent kan je meer leren over automatische updates van Microsoft. Ook kunnen de nieuwste updates geïnstalleerd worden via de volgende pagina: http://windowsupdate.microsoft.com.