[KB2629] Vad är en potentiellt oönskad applikation eller potentiellt oönskat innehåll?

OBS:

Den här sidan har översatts av en dator. Klicka på engelska under Språk på den här sidan för att se originaltexten. Om du tycker att något är oklart, kontakta din lokala support.

Problem

Lösning

Potentiellt oönskade applikationer

En potentiellt oönskad applikation (PUA) är ett program som innehåller adware, installerar verktygsfält eller har andra oklara syften. Det finns vissa situationer där en användare kan anse att fördelarna med ett potentiellt oönskat program överväger riskerna.

Av den anledningen tilldelar ESET sådana program en lägre riskkategori jämfört med andra typer av skadlig programvara, t.ex. trojaner eller maskar. När du installerar din ESET-produkt kan du välja om du vill aktivera detektering av PUA, enligt nedan:

Figur 1-1

Du kan när som helst ändra PUA-konfigurationsinställningarna i dina programinställningar. Se följande Knowledgebase-artikel för instruktioner om hur du byter detekteringsläge:

Konfigurera ESET-produkter för att upptäcka eller ignorera oönskade, osäkra och misstänkta program

Varning - Potentiellt oönskade program har hittats

När en PUA upptäcks kan du välja vilken åtgärd du vill vidta:

• Koppla bort/rengör: Detta alternativ avslutar åtgärden och förhindrar att PUA kommer in i ditt system. Du kommer att se alternativet Koppla bort för PUA-meddelanden under nedladdning från en webbplats och alternativet Rengör för meddelanden för en fil på disken.
  • Ignorera: Detta alternativ gör det möjligt för en PUA att komma in i ditt system.
  • Uteslutfrån detektering: Om du vill att den upptäckta filen som redan finns på datorn ska kunna köras i framtiden utan avbrott klickar du på Avancerade alternativ, markerar kryssrutan bredvid Uteslut från upptäckt och klickar på Ignorera.
Figur 2-1
  • Uteslut signatur från detektering: Om du vill att alla filer som identifieras med ett visst detekteringsnamn (signatur) ska kunna köras på datorn i framtiden utan avbrott (från befintliga filer eller webbnedladdning) klickar du på Avancerade alternativ, markerar kryssrutan bredvid Uteslut signatur från det ektering och klickar på Ignorera

Om ytterligare detekteringsfönster med ett identiskt detekteringsnamn visas omedelbart efteråt klickar du på Ignorera för att stänga dem (eventuella ytterligare fönster är relaterade till en detektering som inträffade innan du uteslöt signaturen från detektering).

Bild 2-2

Potentiellt oönskade program - Programvaruförpackningar

En software wrapper är en speciell typ av applikationsmodifiering som används av vissa filhanteringswebbplatser. Det är ett tredjepartsverktyg som installerar det program du avsåg att ladda ner men lägger till ytterligare programvara, t.ex. verktygsfält eller adware.

Den extra programvaran kan också göra ändringar i din webbläsares startsida och sökinställningar. Filhostingwebbplatser meddelar ofta inte programvaruleverantören eller nedladdningsmottagaren om att ändringar har gjorts och döljer ofta alternativ för att välja bort. Av dessa skäl klassificerar ESET programvaruförpackningar som en typ av PUA för att ge användarna möjlighet att acceptera nedladdningen eller inte.

Potentiellt oönskade program - registerrensare

Registry cleaners är program som kan föreslå att Windows registerdatabas kräver regelbundet underhåll eller rengöring. Att använda en registerrensare kan medföra vissa risker för ditt datorsystem.

Dessutom gör vissa registerrensare okvalificerade, overifierbara eller på annat sätt ohållbara påståenden om sina fördelar och/eller genererar vilseledande rapporter om ett datorsystem baserat på resultaten av en "gratis skanning". Dessa vilseledande påståenden och rapporter syftar till att övertala dig att köpa en fullständig version eller prenumeration, vanligtvis utan att låta dig utvärdera registerrensaren innan du betalar. Av dessa skäl klassificerar ESET sådana program som PUA och ger dig möjlighet att tillåta eller blockera dem.

Potentiellt oönskat innehåll

Om PUA-detektering är aktiverat i din ESET-produkt blockeras webbplatser som har rykte om sig att marknadsföra PUA eller som har rykte om sig att vilseleda användare att utföra åtgärder som kan ha negativa konsekvenser för deras system eller surfupplevelse som potentiellt oönskat innehåll.

Om du får ett meddelande om att en webbplats som du försöker besöka kategoriseras som potentiellt oönskat innehåll kan du klicka på Gå tillbaka för att navigera bort från den blockerade webbsidan eller klicka på Ignorera och fortsätta att tillåta att webbplatsen laddas.

Bild 3-1