[KB107] ESET Smart Security(Premium) en ESET Internet Security Antispam Informatie en veel voorkomende problemen

Oplossing

Werking van Antispam en gebruikersinteractie

De antispam module detecteert ongewenste e-mail op twee manieren. De eerste manier is op basis van regels welke ontworpen zijn om ongewenste mail te filteren. Deze regels zijn standaard inbegrepen bij het programma en worden bijwerkt bij het updaten van de virusdefinitie database. De tweede manier is, dat de antispam module spam detecteert via het Bayesian filter. Het Bayesian filter leert op basis van invoer van de gebruiker wat wel en wat niet spam is. Hiervoor moet de gebruiker handmatig berichten markeren als goede berichten of spam berichten.

Wanneer u regelmatig spam ontvangt van een bepaald adres kunt u het adres toevoegen aan de zwarte lijst. Als u bepaalde afzenders vertrouwd en wilt dat deze berichten nooit als spam gemarkeerd kunnen worden kunt u deze afzenders toevoegen aan een witte lijst. Standaard worden mensen die u een bericht stuurt automatisch toegevoegd aan de witte lijst.

De volgende informatie is bedoeld om u uit te leggen wat te doen bij het ontvangen van spam

Een ongewenst bericht is in mijn inbox gekomen, wat moet ik nu doen?

Als het bericht niet is gefilterd door het programma is het hoogst waarschijnlijk een onbekend type spam en zult u deze zelf als spam moeten markeren. Dit doet u door het bericht te selecteren en in de ESET toolbar op de knop Spam te klikken.

Een bericht is gemarkeerd als spam, maar het is geen spam

Wanneer een legitiem bericht gemarkeerd is als spam zal deze classificering aangepast moeten worden. Dit doet u door het bericht te selecteren en in de ESET toolbar te klikken op Geen spam.

Ik ontvang regelmatig spam van een bepaald adres

Wanneer u regelmatig spam krijgt van een bepaald adres kunt u dit adres toevoegen aan de zwarte lijst. Om een adres toe te voegen aan de zwarte lijst selecteert u het bericht en drukt u op ALT + S op uw toetsenbord. U kunt ook in de ESET toolbar op de knop Spam adres klikken.

Om te kijken welke adressen er op de zwarte lijst staan gaat u naar de ESET toolbar en klikt u op het pijltje omlaag onder het ESET icoon, vervolgens kiest u voor de optie adresboeken. In het venster dat opent klikt u op bewerken achter Zwarte lijst van gebruiker. Hier kunt u adressen toevoegen, aanpassen of verwijderen.

Antispam markeert berichten van een vertrouwd adres als spam

U kunt adressen toevoegen aan de lijst met vertrouwde adressen (witte lijst). Al deze adressen zijn gemarkeerd als vertrouwd en worden niet behandeld als spam. Om een adres aan de Witte lijst toe te voegen selecteert u het bericht en kiest u in de ESET toolbar voor de optie Vertrouwd adres.

Server-side control

Server-side control is een techniek die gebruikt wordt om massa’s spam te herkennen aan de hand van het aantal ontvangen berichten en de reacties van gebruikers hierop. Elk bericht laat een unieke digitale ‘voetafdruk’ achter op de server, een uniek ID op basis van de inhoud van het bericht. Wanneer twee identieke berichten binnen komen zullen deze gelijke ID’s hebben.

Wanneer een bericht als spam gemarkeerd wordt zal dit ID worden opgeslagen in een database op de server. Wanneer de server meer berichten met het zelfde ID ontvangt zullen deze snel herkend worden en zal ook dit ID worden toegevoegd aan de spam database. Bij het scannen van binnenkomende berichten verstuurt ESET de unieke ID’s naar de server om deze te controleren in de spam database. De server reageert met informatie of het bericht ID is gevonden in de database of niet.